Google Frida

Hälsosamma hovar i alla väder – del 1.

Du sitter på hästen med den vilda naturen runt om dig, vinden viner och hästen frustar. Vart är du på väg? Har du något mål eller njuter du bara av känslan av frihet på hästryggen? En ridtur är en njutbar upplevelse, men det är inte bara för dig det är bra att komma ut i det öppna landskapet. Din häst behöver röra på sig för att må bra både fysiskt och psykiskt.

Oavsett väder behöver hästen få sin motion. Allt ifrån dom varma och torra vägarna till dom isiga snöbelagda, samt allt där emellan ska dess hovar klara av.

För att hästen ska klara olika väderlekar med varierande underlag, blir fokus på hovvården viktig. På Hovcompagniet har vi kvalitetsprodukter speciellt utvecklade för att hästens hovar ska må bra och ta dig dit du vill.

Din häst ger dig fantastiska upplevelser och med bra hovvårdsäkerställer du en härlig ridtur utan skador, röta och sprickor på hovarna.  Vårt fokus är att leverera produkter av hög kvalitet och i detta inlägg kommer vi ge dig tips på hur du kan ta hand om din hästs hovar i olika väderlekar.

Snö och is

Rengöring:

Det är avgörande att rengöra hovarna efter varje ridtur för att undvika de problem som snö och is orsakar. Använd en robust hovkrats för att skonsamt avlägsna snö och is. Var försiktig vid kratsning för att undvika skador på hoven. För att minimera antalet verktyg finns i Hovcompagniets sortiment Icar sömutdragare med en kombinerad krats i skaftet. Detta praktiska verktyg är särskilt utformad för att underlätta hovvården. Se till att verktyget är i gott skick för bästa resultat.

Återfuktning:

Efter rengöring applicera hovolja, exempelvis ”Hovolja Trätära” som är lämplig för vinterförhållanden. Hovolja används för att bibehålla fuktbalansen i hovarna, undvika sprickor och för att hålla dem smidiga. Med kontinuerlig återfuktning undviker du att is och snö fastnar under hoven. Det är extra viktigt för hästar med känsliga hovar.

Skydda hoven:

Hovskydd eller boots kan användas för att skydda hästens hovar från snö och is. Det finns olika typer av hovskydd tillgängliga på marknaden, och de kan vara särskilt användbara under vintermånaderna. Om du har en häst som inte klarar av trycket som uppkommer vid snöstyltor finns det olika slags snösulor i vårt sortiment för hästar med känsliga hovar, inklusive modeller som är speciellt utformade för vinterbruk så som ”Mustad no snow mini blå”.

För hästar som spenderar mycket tid på isiga ytor kan isdubbar för hovar vara en idé. Dessa hjälper till att öka halksäkerheten och minska risken för skador. Vi har många modeller av dubbar i vårt sortiment. Ett exempel är Tunahaken Standard brodd ask.    

Regn, gegga och slask

Rengöring:

När regnet öst ner har vi plötsligt fått ett geggigt landskap att rida i. Den här perioden är ganska lång i vissa delar av Sverige och då är det viktigt att dagligen rengöra hästens hovar för att undvika ansamling av smuts och lera.

För att skonsamt och noggrant göra rent är vårt råd att använd en hovkrats för att försiktigt ta bort lera och smuts från sulan och hovväggarna.

Efter kratsning tar du en hovborste för att borsta bort smuts och damm från hovens yta och kronrand. Rengör och inspektera hovens sulor noggrant eftersom detta område är särskilt mottagligt för infektioner och problem.

Återfuktning:

Efter rengöring kan du applicera hovfett på rena och torra hovar. Detta är särskilt bra vid våta förhållanden. Under vinterförhållanden använder du med fördel hovolja för återfuktning medan hovfett lämpar sig bättre under höstens, men även vårens blötaste perioder. Det verksamma i hovfettet fungerar optimalt under regniga väderförhållanden och slaskperioder då hovfett har en tjockare konsistens än hovolja. och ger extra skydd mot fukt. I vårt sortiment finner du till exempel ”Kevin Bacon's Hovfett eller ”Kevin Bacon Liquid Hoof Dressing” som uppskattas för dess återfuktande och skyddande egenskaper mot väta och smuts.

Skydda hoven:

Det finns olika typer av hovskydd, inklusive plast- och gummialternativ för att minimera hovarnas exponering av lera och väta.

För att skydda mot infektioner och desinfektera skador och sprickor på hoven kan du använda ”Life Data Hovlera” som du smörjer på hoven efter rengöring. Hovleran motverkar infektioner och white line disease.  

Du kan även välja en hovkräm som har vattenavvisande egenskaper för extra skydd mot fukt, "Kevin Bacon's Liquid Hoof Dressing" är ett exempel på en sådan produkt. Den används för att förebygga infektioner i hovarna då den har antibakteriella egenskaper.

I nästa inlägg kommer vi dyka djupare in i ämnet hovvård och fortsätta ge specifika råd kring hur du kan vårda hovar i olika väderlekar. Håll dig uppdaterad på vår blogg för aktuella ämnen, tips och produktinformation som kan underlätta hovvården för din häst.

Vi hoppas att du har fått värdefulla råd för att ta hand om din hästs hovar på bästa möjliga sätt. Vi ser fram emot att fortsätta dela kunskap och erfarenheter med dig på vår blogg. Tack för att du är en del av vår gemenskap!