Google Frida

Söm för dig som hovslagare

Söm spelar en central roll inom hovslagarvärlden, när det gäller att skapa och fästa hästskor på hovarna. Det är en noggrann process som kräver skicklighet och precision från hovslagare för att säkerställa optimal passform, komfort och hovhälsa för hästen.

Historiskt sett har söm varit en avgörande del när hovslagaren ska sko om hästar, en konstform som sträcker sig tillbaka till antika tider. Från enkla material som läder och trä till dagens utvecklade metaller, har sömnadstekniker utvecklats parallellt med människans relation med hästen.

En korrekt utförd söm är avgörande för hästens välbefinnande. Inte bara att den säkrar hästskon på hoven utan möjliggör även en optimal rörelse. Felaktig söm kan nämligen orsaka obehag, skav och potentiell hälta, vilket understryker behovet av noggrannhet och erfarenhet från hovslagaren. Exemplevis är valet av material och teknik avgörande. Vanligtvis tillverkas en söm i  starka och hållbara metaller som järn eller aluminium. Men hovslagaren måste också behärska olika sömtekniker, inklusive korrekt positionering och fästande av sömmen för att undvika skador och optimera hovens hållbarhet.

Söm, en viktig komponent för en hovslagare 

Teknologiska framsteg har förändrat hästsömnaden med moderna maskiner och avancerade material. Det möjliggör mer precisa och effektiva sömnadsprocesser, vilket resulterar i hållbarare och bättre skor för hästarna. Idag finns det även i flera olika storlekar och former som möjliggör en mer anpassad produkt för varje häst som hovslagaren möter i sitt dagliga arbete. Därav besitter en hovslagare erfarenhet, inte bara  av att kunna välja rätt typ av söm, utan även rätt typ av hästsko. När en häst har blivit skodd på rätt sätt med rätt produkter kommer hoven skyddas från slitage och skador samtidigt som hästen kommer kunna gå bekvämt och smärtfritt. 

Tillverkare och leverantörer av söm 

Hos oss på Hovcompagniet hittar du världskända tillverkare och leverantörer att hästskor och söm. Ett välkänt märke som vi säljer mycket av är Mustad. En tillverkare som idag finns på hela fem kontinenter och finns i hela 11 länder. Ett populärt märke bland vård kunder men även veterinärer, olympiska ryttare och hovslagare över världen. 


Är du intresserad av att se vårt utbud kan du kolla på våra kategori med söm. Vi har även ett stort utbud av hästskor och hovprodukter.